Kalastusluvat

Kalastonhoitomaksu

Valtion kalastonhoitomaksun tulee olla maksettuna kaikilta 18‒64-vuotiailta kalastuksen ja ravustuksen harjoittajilta. Poikkeuksena on onginta ja pilkintä, joiden harjoittamiseen ei edellytetä kalastonhoitomaksun suorittamista.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä lähes kaikissa vesistöissä. Poikkeuksena ovat koski- ja virta-alueet, patojen alapuoliset alueet sekä erityiskalastuskohteet, joihin ELY-keskus on asettanut yleiskalastusoikeuksia rajoittavan onginta-, pilkintä- ja viehekalastuskiellon. Kalastusrajoituskohteet löydät kartalle sijoitettuna täältä.

Kalastonhoitomaksun voi hankkia koko vuodeksi (45 €) tai vaihtoehtoisesti seitsemän vuorokauden (15 €) tai yhden vuorokauden ajanjaksolle (6 €).

Tarkemmat tiedot kalastonhoitomaksun maksamiseksi löydät täältä (eraluvat.fi).

Usealla vavalla tapahtuva viehekalastus ja seisovat pyydykset (esim. verkot, katiskat ja syöttikoukut)

Useammalla kuin yhdellä vavalla tapahtuva viehekalastus, verkkojen, katiskojen ja syöttikoukkujen käyttö tai ravustus edellyttävät kalastajalta aina kalastusoikeuden haltijan lupaa kalastajan iästä riippumatta. Kalastusoikeuden haltijoita ovat käytännössä paikalliset osakaskunnat tai kalastusseurat, jotka myyvät lupia hallinnoimilleen vesialueille.

Ohjeet pyydysten lakisääteiseen merkintään löydät täältä.

Paikalliset kalastusluvat

Tietoja paikallisten kalastuslupien luvanmyyntipisteistä löydät kalastusoikeutta hallinnoivilta osakaskunnilta ja kalastusseuroilta.